Prešovskí poslanci neodsúhlasili účasť mesta v "Kopčákovej firme"

18.02.2003 Prešov

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Prešove na svojom druhom zasadnutí 3. februára neschválilo návrh na vstup mesta Prešov do obchodnej spoločnosti Európske technologické centrum (ETC), a. s. , Prešov. Za hlasovali 13 poslanci, deviati boli proti, šiesti sa zdržali a traja z kompletného 31-členného zboru sa v čase hlasovania pohybovali na chodbe pred rokovacou miestnosťou. ETC založili začiatkom januára t. r. exprimátor Prešova Juraj Kopčák, bývalý poslanec Národnej rady SR za SDKÚ Pavol Vrždák, košická spoločnosť ISO, prešovská spoločnosť DABI, ktorej je majiteľkou manželka exprezidenta VSŽ, a. s. , Antona Bidovského.

Bidovský má podľa notárskej zápisnice spravovať 1 milión Sk počiatočných vkladov zakladateľov do vzniku spoločnosti. Mesto Prešov malo podľa návrhu, ktorý na rokovanie predkladal primátor Milan Benč (člen SDĽ), navŕšiť základné imanie spoločnosti o dve nové akcie v hodnote 200 000 Sk. ETC má za cieľ prilákať zahraničných investorov do Prešova, no nemá ešte žiaden hotový projekt.

Ostrými kritikmi tohto zámeru boli poslanci za štvorkoalíciu ANO - DS - SDKÚ - Smer Jozef Kužma, Igor Gula, Štefan Vaško a Juraj Hurný. Tvrdili, že netreba sa zbytočne ponáhľať, že majitelia ETC chcú využiť logo Prešova na svoje súkromné ambície, že návrh nedáva mestu v akciovej spoločnosti žiadne relevantné právomoci. Naopak návrh bránili v diskusii Milan Berdis (SDĽ - HZDS), sám Benč, Jozef Balun, Stanislav Kahanec (obaja KDH). Hlasovanie ukázalo prvý rozpor v neoficiálnej koalícii 13 členov klubu KDH a 7 členov klubu SDĽ - HZDS. Proti bol totiž poslanec za KDH Martin Buranovský, zdržali sa členovia klubu SDĽ - HZDS Ján Čižmár a Ivan Benko a neprítomnými v rokovacej miestnosti boli dvaja poslanci KDH Dušan Hruška a Šimon Blichár a poslanec za koalíciu SDĽ - HZDS Miroslav Lukáč. Kopčák v komunálnych voľbách 2002 kandidoval na primátora Prešova za KDH potom čo vystúpil z SDKÚ. Vrždáka a Bidovského navrhol v decembri 2002 Miestny zväz SDKÚ vylúčiť z SDKÚ za "konanie poškodzujúce SDKÚ". Mali sa podieľať na volebnej kampani Kopčáka, a nie kandidáta SDKÚ Štefana Kužmu. O vstupe do ETC podobne hlasovali 28. januára na svojom 10. zasadnutí poslanci zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. Odmietli členstvo v tejto spoločnosti.
 

Vyberte región

mark